0

Carpon Bahasa Sunda Anu Aing

Carpon Anu Aing, Matak ge kitu ari inget kana kalakuan mang jai teh, kabeh sok seuri lamun inget kana lalakona , da jeung enyana , puih. Mang jai urang pasir leutik teh matak pikaseurieun , komo mun keur aya dina kaayaan ngalalakon, pokna teh .

Waktu harita kuring ulin ka ci hanjuang yeuh ! nu sejen ka asup kuring melong ka manehna , tumanya na hate masing masing, “ Naon deui yeuh carita anu rek di guar ku mang Jai teh ?

Harita keur ngariung, biasa ari keur ngora mah ,di mana mana ge resep we ngariung teh ! ngobrol kaditu kadieu geus ilahar na riungan mah, ngan aya hal anu matak rada sieun ka tuduh, pangna kitu naon tah mang ? tanya si bebek he he di landih kitu soteh bane we manehna sok make motor bebek ! “ ari sugan teh ?

Nu matak cenah si leunyay  leungit dompet ,mangkaning eusina mundel cenah, enya da si Leunyay mah anak jalma kaya , kabeh ge nyaho apanan ? kabeh silih pelong, da asa teu rumasa manggihan atuh !

Si Leunyay siga anu teu percaya, nanya ka sarerea “ Enya euweuh anu nyokot ieu teh ? tanyana, kabeh unggeuk  saur manuk “ Hanteu nyay !. di juru si kundang nyeletuk “ Dompet saha nyay ? cenah, maklum si kundang mah tukang heureuy, kurang kurangna nyaho jeung apal kana adatna mah matak jadi perang ! he he.

Si Leunyay ,malik ka si kundang anu rada nyumput, rada seber meureunan ningali si leunyay rada muncereng ka manehna bari pok nyarita rada teugeug “ Ari ilaing kundang , moal kuring neneangan atuh ari dompet anu batur mah, mana kitu ge dompet anu aing atuh ! si kundang teu lemek , ah saruana mah jadi perang tea atuh .

Teu aya anu manggihan reujeung anu ngaku , si leunyay  katingali masih keuheul  jeung semu semu ambek katingali na keureut beungeutna mah.

Enya ari kana kitu na mah saha anu teu lebar leungit dompet anu mundel eusina , nya aya karep kuring saparakanca neangan sabudereun eta tempat, alhamdulillah aya laratan alias kapanggih , si horeng aya na kolong pos ronda anu di pake mgobrol harita.

Terus kumaha mang ? si boim ayeuna mah anu tumanya teh. “ Ah teu kukumaha, nya ngemplong wae anu aya , teu asa katuduhan kabeh jalma anu aya didinya ge, biasa siga mimiti ngobrol sarta suka seuri. Samalah aya bonus ti si leunyay , meuli rokok jeung kadaharan “ Jang ngariung  ! cenah , atuh beuki genah we waktu harita teh.

Ngan , aya ngan tah dak ! mang jai eureun, cumarita deui , keur rame eak eakan na atuh ari dus ! teh ka ambeu sangu buruk he he alias bau hitut tea gening , hehe puguh we pada nungkup ku sarerea da sieun kaluar deui , lebar meureunan ! itu ieu patuduh tuduh he he sarua siga basa leungit dompet tadi , ah cilaka deui wa bakalanna teh ,ieu teu ngaku itu teu ngaku mah , kuring cengkat bari ulak ilik !

Repeh tah anu silih tuduh teh, kabeh melong ka kuring semu heran bari tumanya, panasaran meureunan “ Neangan naon Jai ? kuring nyerengeh  “ Ah neangan anu euweuh wae atuh lur ! tembal teh “ Naon anu leungit jai ? tanya si Ucu “ nya matak di teangan ge anu aing !

Saterusna

Kuring seuri deui .Kabeh colohok heran meureunan , kuring kaleungitan naon meureunan ? teu apal nya ? kuring malik nanya . kabeh gideug , naon tea anu leungit teh jai ? panasaran meureun . “ enya kuring neneangan hitut he he bongan taya anu ngaku atuh  !

Bari seuri , atuh puguh we ger saeusi pos ronda ager ageran , ngan hanjakal perang teh jadi da pos rondana  oyag oyagan tur runtuh , atuh kuring saparakanca paburisat lalumpatan , katingali pak RW Ontohod nyerangkeun ti kajauhan, bae lah ambeh puguh aya pagawean mah  puguh katingali gawena nya !, salam tinu nyerat.

 

 

 

Asep Zepelin

Hanya Manusia Biasa Dengan Sejuta Mimpi yang akan menjadi nyata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *