0

INILAH JALAN MUDAH MENUJU SYURGA !

Inilah jalan mudah menuju syurga, Manusia terlahir dan dilahirkan dengan taqdir dan iradat ilahiyyah, begitu pula dengan segala yang ada di muka bumi ini, Untuk siapa ? itu semua telah di persiapkan tuhan untuk kita sebagai makhluk yang di ciptakaNya.

Semua telah sempurna dan di sempurnakan, dan itu adalah sebagian dari bagian bagian nikmat yang Tuhan berikan pada kita semua !, segala hal dan sesuatu mengiringi kita baik itu suka, duka, kesedihan dan juga kebahagiaan.

Kita pun di beri tempat, baik ketika kita belum terlahir dilahirkan dan akhirnya menjelang kematian dan berpindah alam, dari alam fana ke alam keabadian ( Alam akhirat ).

Dan tuhan memberi pilihan atas nikmat nikmat yang di berikannya pada manusia dan seluruh makhlukNya, di dunia kita seakan berlimpah akan segala kenikmatan, aslinya yang kita rasakan sekarang sebagai nikmat yang besar itu adalah nikmat cilik dan tak seberapa itu hanya untuk kita nikmati di dunia saja.

Lalu di manakah nikmat yang besar itu, menurut keterangan keterangan dari apa yang di ajarkan agama, tentulah nikmat besar itu ada di alamakhirat alias alam keabadian begitu pula dengan siksa yang akan amat sangat kita derita adalah juga di alam akhirat.

Dan pilihan akhirnya jatuh pada dua tempat ( Kita katakan begitu ), yaitu syurga dan neraka. Syurga adalah tempat kita menerima kebaikan dari apa apa yag kita perbuat semasa di dunia fana sedangkan neraka adalah kebalikannya.

Dan inilah jalan mudah menuju syurga :

– Bertaqwa, orang yang bertaqwa tentulah dapat kita anggap ebagai bagian dari makhluk yang akan mendiami syurga Allah, sebab Allah sangat menyukai orang orang yang bertaqwa, dan apabila sang pencipta telah rahim, apa yang tak akan di berikan bagi orang orang yang bertaqwa.

– Berbuat baik dan juga beramal shalih, kedua perbuatan ini adalah gambaran dan implementasi dari orang orang yang bertaqwa, karena itulah perbuatan dan amal shaleh yang hanya mengharap kerdlaan Tuhan di sertai keikhlasan padaNya akan membawanya ke tempat indah yang di namakan syurga.

– Orang orang yang beriman, seperti seruan allah pada umatnya “ Yaa Ayyuhaladziina amanuu ! makna dari semua itu adalah betapa Allah menyuruh manusia untuk selalu beriman kepadaNya saja, sebab iman adalah tauhid dan pengakuan atas ke Maha EsaaNya Allah, tidak ingkar dan tidak murtad dan menyekutukan Allah.

– Berbakti pada ibu bapak, orang tua kadang di sebagai wali Allah di muka bumi, tak usah kita sanggah tentang apa dan bagaimana orangtua, merekalah yang mempunyai rahman yang tinggi pada anak anaknya dantanpa balas jasa ! jasa mereka tak terbilang oleh harta dan segala sesuatu yang dapat di hitung.

– Hidup yang di pakai untuk menegakkan agama Allah dalam bentuk apa pun asalkan tak melanggar norma dan etika, tidak menyakiti dan mencela serta mempunyai kasih sayang terhadap ikhwan seagama sebangsa dan senegara dalam ruang lingkup kenegaraan dan kasi terhadap makhluk makhlluk yang Allah ciptakan.

Syurga adalah tempat idaman bagi masa depan setelah kehidupan ini berakhir, lantas sudahkah kitamengenal diri kita dan jalan menujunya ?

 

Asep Zepelin

Hanya Manusia Biasa Dengan Sejuta Mimpi yang akan menjadi nyata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *